Veļi baznīcā.

5. M. P. Lodziņš Sērpilī. LP, VII, I, 70, 6.

Darbu laikos (dzimts laikos) reiz meita, sestdienā ap pusnakti no darbiem mājā nākdama, gājusi gar baznīcu un dzirdējusi baznīcā dziedam. Gājusi lūkot: kas tur dzied? Redzējusi miroņi izcēlušies no kapiem, visi baltās drēbēs, lūguši Dievu baznīcā. Bet pamanīdami, ka meita tur skatās, sākuši dzīties pakaļ to noķert, savā pulkā ieņemt. Meita bēgusi - par laimi ieskrējusi rudzu gabalā - dabūjusi pārskriet vagu krustojumam un tūliņ ķērāji piepēži pazuduši. Šo gudrību meita bija dzirdējusi no savas nelaiķa mātes: ja miroņi jeb gari ķeŗot rokā, lai tikai tad rudzaitē pārskrienot pār vagu krustojumu - tūliņ atstāsies.

P i e z ī m e. No Gulbenes rakstīts, ka nomiruši cilvēki tāpat kā dzīvi ejot baznīcā. Reiz viens cilvēks pusnaktī braucis gar baznīcu un redzējis: baznīca pilna laužu un uz logiem deg svecītes. Viņš arī iegājis baznīcā; bet vigam pienācis mirušais krustdēls un teicis: Kam tu te nāci? Tie nedrīkst te nākt, kas pie mums nepieder. Un kā to labi izteicis, miroņi sākuši šim apģērbu plēst; bet vēl attapis no baznīcas izsprukt. Otrā dienā viņš aizgājis uz kapsētu un tur atradis savas svārku skrandas, ko miroņi naktī baznīcā bija plēsuši. L. P.