Ēni dzīvnieku izskatā.

3. Zaļaiskalns Rāmuļu Ķēsos. Zin. Kom. kr. LP, VII, I, 983, 3.

Reiz Ķēsu mājas saimniekam ap pašu pusnakti iznācis jāt gar Raunu mājai piederīgu, vecu, sagāztu siena šķūni, kas atrodas ezera malā. Atliekas vēl tagad redzamas. Jā, un kā jājis gar šķūni, tā izskrējis no turienes pamazs melns suns ar ļoti lielu galvu. Viņš nemaz nerējis, bet ķēries vien šim pie kājām, lūkodams zirgam mugurā tikt. Šis savilcis kājas zirgam uz muguras un sācis jāt, cik vien zirgs jaudājis, bet tad piepēži suns pārvērties par kaķi un vienā lēcienā uzlēcis zirgam mugurā aiz jātnieka. Nu vairs zirgs nemaz nevarējis paskriet, tikai maz vien vilcies uz priekšu un tomēr zirgs bijis gluži slapjš, ka kūpējis vien. Pats jātnieks gluži bijis pārbijies, ka nevarējis ne locekļa kustināt. Tā viņš mazu gabalu, kur citreiz nevajadzējis ne 5 minūšu laika, jājis varbūt vairāk par pusstundu. Tiklīdz pārjājis pār Raunu mājas robežu, kaķis nozudis un zirgs atkal sācis rikšot.