Ēni dzīvnieku izskatā.

21. L. D. Kandavā T. Dzintarkalna krājumā.

Kandavas pagastā Līgas ciema Druķa mājās dzīvojusi viena meita, kas jaungada vakarā sadomājusi uzzīlēt savu nākamo precinieku. To varot izdarīt ap pulksten divpadsmitiem naktī gluži vienam pašam pie spieģeļa ar div svecēm sēdot. Jaungada vakarā meita nosēdusies pie galda, aizdedzinājusi divas sveces, nolikusi priekšā spieģeli un atvērtu bībeli. Vienā reizē bijis jāskatās spieģelī un jālasa bībelē. Bet mājas puisis arī gribējis redzēt meitas precinieku, uzlīdis paslepeni uz krāsns un tā tad meita vairs nav bijusi viena pati istabā. Meita klusi sēdot dzirdējusi, it kā kāds skrāpētos gar sienu un gluži nejauši paskatījusies atpakaļ. No sienas izlēcis melns buks ar ļoti lieliem ragiem. Meita bailēs iekliegusies un gribējusi ieskriet sānu istabā, bet buks ar vienu lēcienu jau bijis priekšā. Tad meita gribējusi izskriet pa otrām durvim ārā, bet melnais buks atkal aizlēcis priekšā. Mājinieki, izdzirduši kliedzienus, saskrējuši iekšā un atraduši meitu jau bez samaņas zemē guļot. Meita no bailēm palikusi slima un pēc dažām dienām nomirusi.