Ēni dzīvnieku izskatā.

34. Skolniece E. Vidauska Strenčos.

Rencēnu Maispiļkalnā rādoties ērmi. Reiz viena sieviete braukusi uz Aiča dzirnavām vilnu kārst. Ceļš vedis pār Maispiļkalnu. Braucēja ieraudzījusi, ka pie viena bērza nekustēdamās stāvējusi viena sieviete kreklā. Braucēja sabijusies. Viņa iesitusi zirgam ar pātagu, lai tikai ātrāk tiktu projām. Dzirnavās nobraukusi, tā stāstījusi par redzēto citiem cilvēkiem. Otrā naktī sievietei nācis braukt uz māju. Sievietei, kā par laimi, gadījies līdzbraucējs. Līdz ko viņi nobraukuši līdz kalnam, tā ieraudzījuši atkal to pašu sievieti. Uzbraukuši augstāk kalnā. Te - kur bijusi, kur ne - melna cūka gāzusies uz vāģu priekšējo ratu. Zirgs bijis vienās putās, jo nevarējis pavilkt. Kad gaisma svīdusi un iedziedājies gailis, tad vējš vien nošņācies, kad cūka nozudusi.