Ēni dažādos veidos.

12. A. Vaskis Tukumā.

Smārdes pagastā Ileiču purvā bieži redzēti spoki. Kādā dienvidū Gučs redzējis pa purvu, tādā vietā, kur cilvēks nevarot iet, brienot sarkanās drēbēs sieviete. Šai purvā noslīcis arī saimnieks Galējs ar visu zirgu. Reiz braukuši šai vietā garām vairāki zemnieki. Viens zemnieks teicis uz citiem: «Lūk, šī ir tā vieta, kur Galējs noslīcis.» Te piepēži zirgs saslējies kājās un izskrējis no ilksim, apgriezies riņķī un galvu paslēpis kamanās. Tikai lielām pūlēm varējuši zirgu nomierināt. Citu reizi, braucot naktī no kristībām redzētas purvā pie ceļa divas sveces degam Zirgi to redzēdami sākuši krākt un slieties kājās un ar lielām pūlēm tik izdevies padzīt uz priekšu. Meža tur nebijis un vilks arī nevarējis būt. Bet ko tikuši spoku vietai gaŗām, tad zirgi tā skrējuši, kā kad tos trenktu pats nelabais.