Lietuvēns nenoteiktā veidā.

14. H. Skujiņa Smiltenē.

Bānūža muižā ir vēl tagad apmēram divsimti gadu vecas rijas. Pie rijām nevarot neviens cilvēks gulēt. Reiz pie rijām atgulies viens jauns un pārgalvīgs puisis. Viņš gan zinājis vecu laužu nostāstus, ka pie rijām nevarot gulēt, šo gulētāju mokot žņaudzējs, bet puisis to nav ievērojis. Ielīdis viņš rijas paspārnē salmos, labu laiku nogulējis gluži mierīgi, bet drīz vien rijā kaut kas sācis darboties, ka klaudzējis un brakšķējis vien. Puisis drusku iesnaudies, bet nu žņaudzējs uzvēlies tam uz kājām un žņaudzis tik stipri, ka puisis nespējis ne pirkstiņu pakustināt, tad vēlies arvien augstāk un augstāk. Par laimi puisis pamodies un sācis bēgt. Rijā kautkas brakšķējis un licies, ka tā sagāzīsies.