Velni sargā naudu.

14. Kr. Nāburgs Umurgā. «Balss», 1887. g., nr. 19. LP, VII, I. 1049, 1.

Lejas pusē Umurgas kapsētai atrodas mazs, gandrīz aizaudzis ezeriņš, ko nosauc par Pepīti. Netālu aiz šā ezeriņa paceļas kalniņš, Nabagu kalniņš. Vecos laikos šis ezeriņš bijis krietni liels ar dziļu skaidru ūdeni un bijis velnu mājoklis. Velni kalniņā glabājuši ieraktu lielu kasti naudas. Reiz aiz kalniņa pulks nabagu sanākuši izpriecāties. Daži sākuši lēkāt, diet pa velnu naudas kasti. Par to velni gauži saskaitušies, šāvušies ar lielu karieti un seši melniem zirgiem no ezera laukā, paņēmuši naudas kasti, aizbaidījuši nabagus. Paši velni ar naudas kasti atkal iegāzušies ezerā. No tā laika ezers sācis aizaugt. Arī neviens nabags no tā laika nav rādījies kalniņā un kalniņš dabūjis vārdu Nabagu kalniņš.