Nauda parādās par uguni.

49. O. Biteniece no 69 g. v. J. Šmita Ogresgalā.

Reiz Svelmju saimnieks atradis Ogres malā naudas podu un pārnesis mājā. Bet kā pods mājā, tā it kā kad kāds ļauns gars būtu mājās ienācis, negājis vairs labi. Viss sācis putēt. Svelmis redzējis, ka labi vairs nav, paņēmis podu un aiznesis kalējam Jurim, kas dzīvojis Tentenu smēdē. Bet tam tas pats Dievs. Katru dienu bijis jābaŗas ar sievu, un gadījušās visādas likstas. Beidzot paņēmis podu, aizgājis uz Tulku ezeru un iesviedis podu ezerā. Nu bijis kalējam miers mājā, bet Svelmis izputējis. No tā laika var tajās mājās nākt kāds saimnieks nākdams, neviens ilgi nedzīvo. Te, pēc laba laika, gadījies kādam vīram gar ezeru iet, uzreiz viņš ierauga ezera vidū lielu uguni (tas noticis pašā pusdienas laikā). Vīrs skatās un brīnās, nevar saprast vairs neka, uzreiz uguns nodzisusi.