Naudas racēji iztraucēti.

13. J. Vīksne no 47 g. v. O. Vīksnes Otaņķē pie Nīcas.

Viens puisis sapņojis, ka kaut kur ir nauda un ka pa naktis vidu jāiet nauda rakt. Sapņotājs sarunājies ar ciemiņa puišiem iet naudu rakt. Ciemiņa puiši bijuši ar mieru. Viņi sagājuši vienā mājā un sākuši spēlēt kārtis. Pusnaktī puiši aizgājuši uz to vietu, kur puisis sapņojis, un sākuši rakt. Sapņotājs bija uzvilcis baltas bikses. Rokot viņi bija redzējuši, ka piebrauc pie viņiem kungs un kučieris ar diviem melniem zirgiem. Kučieris bijis racējiem pazīstams. Tas bijis noslīcis muižas dīķī. Braucēji apturējuši zirgus un kāpuši laukā. Viņi ierakuši divus stabus un taisījuši kārtavas. Puiši tik rakuši tālāk, nemaz neskatīdamies, ko atbraucēji dar. Kar kārtavas bijušas gatavas, kučieris teicis kungam: «Kuŗu nu ķersim rokā?» Kungs atteicis: «Ķersim to pašu baltbiksi.» Kā kungs to bija izteicis, tā visi kā traki aizskrējuši prom.