Naudas racēji iztraucēti.

29. Skolnieks T. Andersons no 52 g. v. P. Andersona Nogale. J. A. Jansona kr.

Melna atvara saulaina laika var redzet vienu lielu naudas kasti, kur zalš briedis gul virsu. Ja to briedi grib šaut, tad vina vieta šavejam radas kads piederigs: vai bralis jeb paša berns. Timgeres Kalnakroga dzivojis tads vecs virinš, un tam pa sapniem pateikts, ka naudas škirstu var izcelt, ja saulaina diena jaj ar trisgadus vecu melnu erzeli upei pari no ziemeliem uz dienvidiem un uz dienvidus pusi šauj. Bet zirga pavadas, iemaukti un sedli janopin no liepu lukiem un lidzi japanem lukiem piti valgi. Virinš pastastijis to Jurmaca deliem. Tiem taisni bijis tads 3 gadus vecs melns erzelis. Un ta nu abi Jurmaca deli ar kalpu Strugi gajuši to naudu izcelt. Tikko Strugis iejajis iekša, sacelies liels perkona negaiss un viesulis. Kad Strugis, bijis jau atvara vidu, škirsts griezdamies pacelies virs udens. Abi mala stavetaji saukuši, lai nu sakot šaut. Tikko jajejs licis bisi pie vaiga, tad škirsts jau pats sacis sieties virve. Bet te atkal abi mala stavetaji saukuši jajejam, lai tak šis nemerkejot taisni uz mezsargu, kas otra mala stavot. Jajejs gan atsaucis, ka šis nevienu mezsargu neredzot, bet tomer nolaidis bisi, lai apskatitos. Bet tikko bisi nolaidis, ta ari škirsts nogajis rukdams dibina. Puiši stastijuši mezsargam par bargo 1aiku un negaisu, bet tas tik nobrinijies vien - tads jauks 1aiks bijis visu dienu, perkons nav ne dzirdets, ne manits. Nu - ta gajuši katrs uz savam majam. Bet škirsts vel šodien gul atvara. Kas grib vinu dabut, lai izmegina laimi.