Naudas racēji iztraucēti.

37. M. Bīlande Talsos. P. Kundziņa krājumā.

Netālu no Talsu Indeņu mājām atrodoties avotiņš. Avotiņā esot liels nosūnojis akmens. Veci ļaudis stāsta, ka tā esot zelta muca. .Ja šo zeltu kāds gribot dabūt, tad tam vajagot melnu zirgu aizjūgt ar liepu lūku iejūgu un liepu lūku grožu un apmest ap mucu, tad tā nākšot ārā. Pašam braucējam jākāpj zirgam mugurā un jāšauj, bet atpakaļ skatīties nav brīvu. Tā reiz viens vīrs, kam bijis melns zirgs, bijis nodomājis naudu dabūt. Tas aizjūdzis zirgu ar liepu lūku aizjūgu un vienā jaukā svētdienas rītā devies uz to vietu. Apņēmis mucai ar lūku apkārt, uzkāpis zirgam mugurā un gribējis sākt zirgu dzīt uz priekšu. Te sācis pērkons rūkt un zibeņi laistīt laistījušies. Bet vīrs nepiegriezis tam ne mazākās vērības, uzkāpis zirgam mugurā un gribējis jau šaut, bet te kāds tam aiz muguras saucis, un šis aizmirsis. ka atpakaļ skatīties nav brīvu un paskatījies atpakaļ. Tūliņ negaiss nostājies un naudas muca nogrimusi avotā.