Naudas racēji iztraucēti.

40. «R ī g a s Z i ņ a s» , 1925, nr. 150.

Kur tagad atrodas Nītaures baznīca, tur agrāk pacēlusies grezna pils. Reiz kara laikā naidnieki uzbrukuši pilij un to nopostījuši. Lai nekristu ienaidnieku nežēlīgās rokās dzīvs, pils īpašnieks ar visu savu dzimtu sēdušies pajūgā un iebraucis tuvējā purvā un noslīcinājies. Visu savu naudu tas jau dienu iepriekš iebēris zārkā un noslīcinājis vienā avotā, kam nebijis dibena. Reiz gar purvmalu gājis viens puisis un piepēži ieraudzījis avotā ūdeni burbuļojam un griežamies. Drīz pēc tam tas ieraudzījis avota vidū zārku ar naudu paceļamies un peldam malā. Puisis tūdaļ domājis, ka nauda nolikta saņemt viņam, un tas pasniedzies un satvēris zārka malu. Tai pašā acumirklī zārks ātri aizpeldējis avota vidū un aizrāvis puisi sev līdz. Laime, ka puisis apķēries izsaukties: «Kungs, palīdzi man!» Tūliņ tam izdevies atsvabināties no zārka un izpeldēt malā. Nauda atkal nogrimusi atpakaļ bezdibenī. Puisis ticis cauri tikai ar bailēm un slapjām drānām.