Naudas racēji iztraucēti.

41. H. Skujiņa Smiltenē.

Viens vecs vecis reiz sapnī redzējis, ka Smiltenes pagastā Pārkalņu mežā, pie Bābēnu ezera esot liels akmens un zem šā akmens esot aprakta nauda. Lai šis ejot un rokot. Nākamā naktī arī vecis aizgājis uz to vietu un sācis rakt. Bet - kur gadījušies, kur ne - divi melni suņi nu večam stilbos iekšā. Vecis zvēlis ar lāpstu vienam sunim, bet nezin no kurienes pats dabūjis tādu belzienu, ka bijis gar zemi. Pārskaities vēl vairāk un zvēlis otram sunim. Pēc tam suņi atgājuši mazu gabaliņu un apsēdušies. Bet tiklīdz vecis sācis rakt, suņi atkal večam stilbos iekšā. Izmāžojies vecis vēl ilgi, bet nekas nav iznācis, suņi nedevuši miera. Kad nodziedājis gailis, suņi kā zemē ielīduši. .Nu tik vecis sapratis, kas suņi bijuši. Suņi bijuši velna kalpi un naudas sargātāji. Vecis manījis, ka labi nebūs, gājis uz māju. Kad aizgājis mājā, atradis sievu smagi slimu. Sitiens. ko vecis sitis otram suņam, ķēris sievu. Sieva nogulējusi ilgi slima, beigās tomēr atlabojusies.