Naudas racēji iztraucēti.

47. Skolniece J. Švalbe Strenčos.

Netālu no Kannenieku mājas ir Ilmedes purvs, pie kuŗa paceļas viens uzkalniņš. Uz šī uzkalniņa esot veca mājas vieta un viens vecs pagrabs. Ļaudis runā, ka uz šī uzkalniņa bieži rādoties spoki. Reiz viens barons aizsūtījis ļaudis uz Ilmedi, lai izraktu no pagraba zeltu un ieročus. Strādnieki aizgājuši pie pagraba un atsēdušies. Te piepēži viņi dzirdējuši, ka apakš pagraba skan zvaniņi. Strādnieki sākuši rakt: Ap to pašu laiku, kad strādnieki rakuši, nelabie sākuši žņaugt baronu. Barons palicis gluži zils. Viņa sieva atsūtījusi strādniekiem ziņu, 1ai vairs nerokot. Kamēr strādnieki dabūjuši ziņu vairāk nerakt, barons gandrīz bijis jau nomiris. Līdz ko strādnieki beiguši rakt, barons tūliņ palicis vesels. No tā laika neviens vairs nemēģina rakt šo apakšzemes bagātību.