Cilvēks no ziņkārības pārvēršas par vilkatu.

9. L. Bumbiere Talsos. T. Dzintarkalna krājumā.

Reiz saimnieks ar puisi aruši tīrumā. Te piepēži saimnieks ierauga kaimiņa lopu baru nākam. Viņš pamet zirgu ar arklu tīrumā, nesaka puisim ne vārda un skrien uz tuvējo mežu. Puisis skatās, ko skatās, un tad skrien arī pats saimniekam pakaļ. Mežā ieskrējis, puisis paslēpjas aiz krūma un skatās. Viņš nu redz, ka saimnieks izlien caur siekstu, paliek par vilku un tad skrien kaimiņa lopu barā iekšā. Puisis nu arī izlien tāpat caur siekstu kā saimnieks, bet nu vairs nav ne cilvēks, ne arī vilks. Viņš nu lien otru un trešo reizi, bet kā nekā, tā nekā. Viņš nu grib iet atpakaļ un art, bet zirgs, ieraudzījis tādu ērmu, sabīstas un skrien projām ar visu arklu. Puisis dzenas zirgam pakaļ un tā viņi skrien vēl šodien, ja nav nositušies.