Burvju nāve.

20. P. Šmits no P. Zeltiņas Ikšķilē.

Ikšķiles pagasta Dobelnieku mājā reiz dzīvojis viens burvis, pēc kuŗa nāves māja pārgājusi cita saimnieka rokās. Bet jaunajam saimniekam ilgu laiku nav klājies labi. Tas nu griezies pie kāda labdaŗa pēc padoma. Tas prasījis: «Vai tavā mājā nenāk bieži viesulis?» Saimnieks atbildējis, ka viesulis pat kokus laužot nost. Labdaris teicis: «Tā jau ir tā nelaime! Tas viesulis ir mirušais burvis, kas tevi skauž. Novēro to celu, pa kuŗu viesulis nāk, un iestādi tur vienu ievu, tad tu būsi no viņa vaļā un tev klāsies labāki.» Saimnieks nu arī tā izdarījis un iestādījis viesuļa ceļā vienu ievu. No tā laika viesulis vairs nerādījies un saimniekam klājies labi. Šī ieva uzglabājusies līdz mūsu dienām un lielā kaŗa laikā tikusi nocirsta. Ievas celms vēl tagad dārzā ir palicis.