Raganu īpašības.

1. Pločkalns Skrundā. Brīvzemnieka kr. LP, VII, I, 537, 6.

Ja lauma par žagatu pa gaisu skrien, tad var tūliņ pazīt, ka tā nav īsta žagata: astes tai trūkst. Šādu žagatu var nošaut ar krusta fimberi jeb ar krusta rubli. Stāsta, ka ar sudraba lodi jeb sudraba gabalu raganas varot nošaut. Reiz tepat Skrundenieku Kojenieku mājās tāda žagata nošauta, tā bijusi Lienu saimniece; arī Kormaņu Vīdnera mātes māte esot bijusi lauma. Reiz viņa kūtī izģērbusies plika, izlīdusi no ādas un aizskrējusi. Gana puišelis, pa to laiku kūtī iegājis, ierauga saimnieci guļam, sabīstas - domājis : kāds sasitis, kas par nelaimi, un skrien klāt, apgriež apkārt, grib palīdzēt. Bet pēc, kad šī pārskrējusi, nevarējusi vairs savā ādā atpakaļ ielīst; gan gar ādu izlodājusies, gan par šādu, gan tādu kustoni pārvērtusies, bet nelīdzējis - nomirusi. Pēc pārnākuši ļaudis no darba, atron saimnieci mirušu un brīnās; bet puišelis izstāsta visu. Tad saimnieks puiku krietni nopēris par to, ka ādu otrādi apgriezis.