Raganas maitā lopus.

15. H. Skujiņa no 93 g. v. Līzes Balodes Aumeisteŗos.

Reiz vienā mājā ragana izslaukusi govis. Bet nu saimnieks uzlīdis uz kūtsaugšas un vaktēš. Kā ta, ragana akal bīsi klā un kā kūtī iekšā, tā tūlī govei mugurā un jādelē.Nu saimnieks de vies redzams. Ka nu tā, ta ragana tūlī palikusi par vardīti. Saimnieks saķēris vardīti, aiznesis uz puru un iespīlēš šo tā starp divām laipām, kā šī vais netiek ārā. Bet nu otrā dienā bīš nāburgu bērni klā un prasīši saimniekam, vai šis neesot vardīti redzēš. (Ragana bīsi nāburgu saimnīca.) Saimnieks sacīš. ka šis tādas vardītes neesot redzēš. Nu bērni aizgāši akal prom. Ka bērni aizgāši, ta saimnieks aizgāš uz puru paskatīties. ko tā vardīte dara. Vardīte jau bīsi pagalam. Ka saimnieks atnācis mājā, ta tūlī ar dabūš zināt, ka nāburgu saimnīca nomirusi.