Rīgas apriņķis.

7. Rīga, 7. P. Šmits no sava tēva-tēva Raunā.

Kad ķeizars Pēteris iejājis Rīgā, tad nonākot pie rātūža laukuma, viņa zirgam nokritis pakavs un uzlēcis pie viena nama līdz trešajam stāvam augšā. Par piemiņu tur ticis pakārts zeltīts pakavs. Bet no Rīgas projām jājot viņam nosprādzis zirgs. To redzot vārna esot nožēlojusi un sacījusi: «Dārgs, dārgs!» Žagata turpretī tikai priecājusies un sacījusi: «Cik i, cik i?» Pēteris nu saskaities uz žagatu un aizliedzis tai Rīgā rādīties. Tādēļ žagatas nedrīkstot Rīgā rādīties, bet vārnas tur bieži vien esot redzamas.

P i e z ī m e. Tādu teiku ir uzrakstījuši arī Krūmiņu Jānis Auļukalnā (Etn. II, 1892) un Āronu Matīss Bērzaunē (LP, V, 106, 30, 1), kur nav epizoda par pakavu un Pēteŗa vietā ir minēts « Rigas saimnieks». P. Š.