Madonas apriņķis.

4. Bērzaune,3. G. Pols no 75 gadi veca nespējnieka Bērzaunes pag.

Bērzaunes pagastā uz Aronas upes krasta atrodas tā sauktais Arona kalns, ko mūsu senči priekš zviedru laikiem esot. ar cepurēm sanesuši. Blakus kalnam atrodas tā sauktā Āža mugura. Tur esot aprakts viens milzis, kas tur gulējis un tam aizmigušam esot vilki kājas nograuzuši. Kad milzis gulējis, tam galva bijusi pie Brencēnu mājas un kājas pāri pilskalnam, tagadējam Arona kalnam. Reiz milzis gulējis ceļmalā aizmidzis, un viņam bijis dzimumorgans pāri ceļam. Cilvēki tur sabraukuši no abām ceļa pusēm lielā skaitā, bet pāri nevarējuši tapt. Tie noturējuši apspriedi un nolēmuši iet pēc cirvjiem un nocirst labi krietnus bomjus. Kā runāts, tā darīts. Tie sasaukuši visus spēcīgākos pagasta ļaudis, nocirtuši krietnus bomjus un tad tikai ar gŗūtām mokām varējuši no ceļa novelt.