Jelgavas apriņķis.

1. Jelgava. Janis Gusts Kenzinos. A. Bilenšteina kr. LP, VI, 211, 28, 26. Bienemann, Livl. Sagenbuch. I33, 171

Jelgava vienreiz esot nogrimusi. Tad viens ganu puika ganijis cukas, necik talu no nogrimušas Jelgavas. Tur tuvuma; ari bijis mezs un tai diena meza medijumi. Te pieradies viens medinieks pie ganu puikas, vaicadams: vai neesot redzejis, kur vina kvekški nokliduši? Ganu puika atteicis: «Kvekški ieskreja Mitava!» Ka to vardu izteicis - nogrimusi Jelgava uz reizi izcelusies no zemes lauka, jo puika uzminejis vinas vardu.

P i e z i m e. Pec vacu teikam pie Jelgavas dzīvojuši divi brali, kas sava starpa strīdejušies. Viens esot izsaucies. «Et kommt mi t a u!» No ta izsaukuma nu radies Mitavas nosaukums. Berkenmeyer, Vermehrter curieuser Antiquarius (Hamburga 1711), 560. Inland, 1844, 437. Bienemanu, Livl. Sagenbuch, 132, 170. Motivs par varda uzminešanu gan nak no Prusijas, kur tas ir loti populars. Vidzemes teikas par pilīm šādu motivu neesmu ieverojis. P. Š.