Bauskas apriņķis.

17. Taurkalne. J. Andriņš no G. Ziliņas Taurkalnē.

Taurkalnes pagastā atrodas Pilveru pilskalns, savu vārdu tas dabūjis no turienes mājām ar šādu nosaukumu. Pilveru pilskalnu no visām pusēm ieslēdz purvi. Tagad purvus pa daļai nosusina un izmanto to par ganību, bet senos laikos purvi bijuši staigni, nepārbrienami. Tikai pa zināmu ceļu caur purvu bijis iespējams sasniegt pilskalnu. Pats kalns ir cilvēka roku radīts. Viņa stāvās nogāzes un plašais laukums virsotnē noauguši ar kuplām lazdām un lieliem ozoliem. Šo pili, neskatoties uz gŗūto pieeju pie tās, beidzot ieņēmuši ienaidnieki un nodedzinājuši. Visvairāk pilij esot uzbrukuši leiši. Pilveru pilskalnā bula laikā pulksten divpadsmitos dienā esot redzēti balti tēli. Pusnaktī, kad kalnu ietin smaga migla, no viņa atskanot kaujas saucieni un žēli vaidi.