Talsu apriņķis.

18. Pētendorfa. E. O z o l i ņ a Z e n t e n ē.

Bargā laikā Pētendorfas īpašnieks fon Kornics braucis no Balgales uz Pētendorfas muižu. Mežā krituši daudz koki, ka braukt nemaz nav bijis iespējams. Fon Kornics licis kučierim pieturēt zirgus zem kāda liela koka. Satrakotie zirgi nevarējuši uz reizi apstāties un pagājuši vēl drusku uz priekšu. Tanī pašā acumirklī zibens iespēris šai kokā un tas nokritis 1īdz ratu pakaļējiem riteņiem, gandrīz tos ķerdams. Fon Kornics bijis ļoti uztraukts. Viņš solījis no sagāztajiem kokiem uzcelt baznīcu, ja tikai tiktu vēl vesels mājās. Ļoti daudz koki gāzušies, bet viņa pajūgu neviens nav ķēris, tā kā viņš laimīgi nonācis savā muižā. Fon Kornics arī solījumu turējis un no sagāztajiem kokiem licis uzcelt pirmo Pētendorfas baznīcu. Viņa bijusi ļoti maziņa. Vēlāk tā pārbūvēta un nosaukta par Pētendorfas - Balgales baznīcu. Tagad šo baznīcu sauc par Balgales baznīcu.