Tukuma apriņķis.

4 Jaunpils. Naudīšnieks Jaunpilī. « Balss» 1887. g. nr. 33. LP, VII, II, 62, 1.

Līdzās Jaunpils baznīcai jaukā dārzā atrodas lepna velve. Šinī velvē, kā stāsta, dusot Jaunpils īpašnieka Reķu dzimtas nelaiķu trūdi Jaunpils pilī atkal vienā istabā ir veclaiku kaŗa rīku krātuve. Še rāda zobenu, ko viens Reķu sencis, vārdā Matīss, zviedru valdniekam Kārlim XI kautiņā pie Salaspils atņēmis 1605. g. Tautas mutē ir teika, ka šim Matīsam bijusi skola pa ūdens virsu jāt un staigāt. Reizi viņš ar saviem kaŗa vīriem jājis karā un nonākuši pie Daugavas. Matīss noteicis, lai neviens atpakaļ neskatoties, lai tikai jājot droši viņam pakaļ. Nu visi jājēji, ar Matīsu priekšgalā devušies Daugavā. Zirgi nemaz nav grimuši ūdenī, ūdens visus nesis pa virsu; zirgu pakavi klaudzējuši, it kā pa cietu bruģi jātu. Te viens jājējs atskatījies atpakaļ un tas tad arī nogrimis ar visu zirgu Daugavas viļņos. Matīss norūcis vien: «Tas šorīt nava muti mazgājis, lai nu mazgā Daugavas viļņos!»