Tukuma apriņķis.

5. Lestene, l. J Gulbis Virbu pagastā.

Lestenes baznīca ir ievērojama ar savām daudzām izcirstām bildēm, kas ir apvilktas ar zeltu. Senākos laikos visas šīs bildes esot kustējušās; neilgi priekš kaŗa varēja kustināt tikai divas no viņām: ērgli, kas plivināja savus spārnus, un Dāvidu, kas spēlēja kokles. Ka tādā greznā dievnamā, kur bez tam arī griesti bija apzeltīti, arī ērģeles bija ļoti ievērojamas, ir droši ticams: Ērģeļu būvētājs būvējis ļoti mākslīgas ērģeles un pēc tam savienojis ar ērģeļu mēchanismu arī bildes, kas, kad ērģeles spēlētas, visas arī kustējušās. Lestenes muižas kungs, kas baznīcu un mācītāju uzturējis, bijis ļoti apbēdināts, ka visa tā lieta tik glīta un laba iznākusi un, lai nevarētu viņš, t. i. ērģeļu būvētājs, vairs otras tik mākslīgas ērģeles taisīt, izdūris ērģeļu būvētājam acis. Kad laiduši visus reģistrus vaļā, bijis tāds troksnis, kā sākušas birt rūtis ārā.