Tukuma apriņķis.

6. Lestenē, 2. F. Bērziņa Džūkstes pag.

Lestenes baznīcu esot cēlis viens ļoti slavens meistars. Lai baznīcu uzceltu, tad tajā vajadzējis iemūrēt dzīvu cilvēku. Meistars piedzirdījis divus strādniekus un iemūrējis tos sēdot pie galda. Vēl tagad rāda uz dobumu sienā, kur atrodoties iemūrēti cilvēki. Virs ērģelēm atrodas ērglis, kas agrāk varējis kustināt spārnus. Kad baznīca bijusi jau gatava, tad barons pavēlējis izdurt meistaram acis, lai viņš nevarētu vairs tai līdzīgu baznīcu celt. Tad meistars vēl drusku padarbojies, un no tā laika ērglis nespējot vairs spārnus kustināt. Senai baznīcai bijis ļoti augsts tornis, bet to nospēris pērkons. Torni esot jūrnieki nolādējuši; jo bieži no tālienes noturējuši par bāku.

P i e z ī m e. Arī A. L. P. ir uzrakstījis tādu teiku (I, 180, 179), kur ērģeļu meistars «solījies Džūkstes baznīcā vēl jaukākas ērģeles taisīt.» Šo teiku ir uzņēmis arī Bīnemanis savā grāmatā «Livl. Sagenbuch» (105, 133). P. Š.