Ventspils apriņķis.

10. Dundaga, 10. J. A. Jansons Dundagā.

Dundagas Šlīteres kalnos esot nogrimusi tā sauktā Dāvida pils. Tik viens skursteņa caurums vēl palicis vaļā par zīmi. Reiz tur salasījušies pulciņš študentu un joku pēc piesējuši striķī akmeni un laiduši caurumā iekšā. Pēc liela laika tik akmens atdūries. Viens študents arī gribējis nolaisties tur iekšā, bet vēl papriekš nolaiduši lejā suni. Kad vilkuši striķi augšā, tad suņa vietā atradusies asinim pietraipīta lupata.

Dundagas kungam pa sapņiem teikts, ka Jāņu nakti pa caurumu lienot ārā melns runcis. Ja to runci atmuguriski (neskatoties) nošautu ar sidraba lodi, tad Dāvida pils atkal celtos augšām. Dundagas kungs solījies dot to sidraba lodi un vēl piecsimti rubļu tam, kas apņemtos runci šaut, bet neviens nepieteicies.