Ventspils apriņķis.

13. Piltene, l. Naudīšnieks Piltenē. «Balss» 1888. g. nr. 39. LP, VII, II, 62, 5.

Piltenes pirmā pils esot dāņu dibināta 12. gadu simtenī. Pils atliekas stāv Ventas krastā pēdas 30 augstumā. Še esot bijis cietums, kur noziedznieki iemesti, uz visu mūžu pazudināti. Vēl tagad vietējie ļaudis nosauc šos mūru atliekas par cietuma kambari. Tālāk no mūŗu paliekām uzietam dažādu dzīvokļu pamatu atliekas nu apaļa torņa pamatu. Rokot esot atrastas dažādas lietas: mākslīgi izrotāta dzelzs un vienas kāpenes. Piltenes pils cēlējs nemācējis rakstīt: bet lai zinātu, cik strādnieku ikdienas strādā pie pils būves, viņš pavēlējis katram strādniekam ik rītu iemest vienu pupu lielā traukā. Kad visi strādnieki bijuši sanākuši, tad mērījis pupas un iznācis divi pūri pupu. Vēl pagājušā gadu simtenī mūri bijuši augstāki par tagadējās Piltenes baznīcas torni, bet kāds kungs licis mūrus nopostīt.