Laužu dzīve senos laikos.

9. V. Kalējs Mērēniešos.

Netālu no Jaun-Pulkšiem ir kapu siliņš, kuŗā vēl redzas dažas kapu kopiņas. Par šiem kapiem zin vecie ļaudis šādu nostāstu. Senos laikos, kad brūtes tikušas ķertas un patvarīgi aizvesta, tad Iežu mājā dzīvojusi tāda līgava, pēc kuŗas nākuši smiltenieši un sastapušies minētā kapu siliņā ar otru tādu pašu ķērēju baru, kas minēto brūti veduši jau projām; tur izcēlusies starp abiem pulkiem kaušanās, kur brūtes pāris un vairāk vedēji tikuši nosisti un turpat aprakti. Priekš dažiem gadiem tika pētīšanas nolūkā šie kapi atrakti, kuŗos tad arī cilvēku kauli atrasti.

P i e z ī m e. Līgavas laupīšana nav uzskatāma par kārtējām senlaiku vedībām, lai gan retumis tomēr notikusi. Turpretī vedības ar laupīšanas ceremonijām senāk visā pasaulē bijušas pazīstamas. P. Š.