Ezeri.

10. Burtnieku ez., 2. R k r. III, 1885, 114.

Pie Lugažu mācītāja muižas atrodas kādas astoņas verstis garš un četras verstis plats purvs. Šā purva vietā esot vecos laikos [Burtnieku] ezers bijis. Bet reiz viena bezkauņa iemetusi šinī ezerā nekristītu bērnu; tas ezeram nepaticis un tādēļ tas pacēlies gaisā un aizgājis uz Burtniekiem.

Kādas četras verstis no Gulbja krogus, kas atrodas desmit verstis no Valkas lielceļa malā, kas no Valkas iet uz Valmieru, pa labai rokai mežā, ir mazs ezeriņš, ko par Baņķa ezeru sauc. Šis Baņķa ezers dodot Burtnieku ezeram nodokļus. Reiz no Baņķa ezera izzvejota līdaka, tai apsieta sarkana zīda bante ap kaklu, kur iešūts Baņķa ezera vārds, un tad līdaka ielaista atpakaļ Baņķa ezerā. Otrā gadā šī līdaka izzvejota Burtnieku ezerā.

No Baņķa ezera uz Burtnieku ezeru ejot pa zemes apakšu ūdens ceļš. Baņķa ezerā esot atrasts laivas masts; kas bijusi nogrimusi Burtnieku ezerā.