Ezeri.

31. Salainis, 1. H. Skujiņa Aumeisteros.

Senos laikos Salaiņa ezerā, kas atrodas Aumeisteŗa pagastā, neesot bijis nevienas saliņas. Tagadējās saliņas cēlušās tā. Igauņi agrā ziemā, pirmā sniegā, uzbrukuši Salaiņa ezera tuvumā bijušai latviešu pilij Klētienai un to izlaupījuši. Šāds Klētienas pils kalns esot Aumeisteŗu pagasta Kurpnieku mājā. Ar kaŗa 1aupījumu pār Salaiņa ezeru braucot, igauņu kaŗa vīri un vezumnieki ielūzuši ledū un noslīkuši, pa daļai plānā ledus un smago vezumu dēļ. Tai vietā, kur igauņu kaŗa vīri un vezumnieki noslīkuši, no ezera dibena pacēlušās saliņas.

Vēl tagad, zināmā laikā un dienā, kad ezers pārklājoties ar pirmo ledu, no viņa dzelmēm nākot savādas skaņas un dobja rūkoņa, un esot dzirdamas it kā vaimanas. Līdz ar igauņu kaŗa vīriem noslīkušas Salaiņa ezerā arī daudzas sagūstītas latvietes. Arī viņu dvēseles rādoties vasaras naktīs uz Salaiņa ezera saliņām par Jāņatārpiņiem.