Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs



Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs dibināts 1773.gadā pēc Rīgas rātes lēmuma, balstoties uz pilsētai novēlētās Rīgas ārsta N.Himzeļa privātkolekcijas, kas aptvēra dabaszinātnes, vēstures un mākslas priekšmetu kolekciju.

Tas ir viens no lielākajiem un vecākajiem muzejiem ne tikai Latvijā, bet arī Baltijas valstīs. Patlaban tā krājumos ir vairāk nekā 500 000 priekšmetu ar lielu kultūrvēsturisko un māksliniecisko vērtību. Muzejs apkopo materiālus un vāc informāciju par Rīgas pilsētas un Latvijas kuģniecības vēsturi. Muzeja krājumos un ekspozīciju zālēs ir daudz unikālu eksponātu, kas var interesēt ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu pētniekus.


Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs izvietots Doma baznīcā un pārbūvētajos Doma klostera korpusos, no kuriem saglabājusies ir 1892.-1893.g. atjaunotā krusteja, vecā sakristeja un kapitula zāle. Bez tam muzeja telpas aptver arī arhitekta K.Hāberlanda 1778.-1779.g. izbūvētās pilsētas bibliotēkas telpas ar kolonnu zāli klasicisma stilā un īpaši muzeja vajadzībām uzceltos korpusus.

Muzejam ir vairākas filiāles, kas specializējas dažādu Rīgas pilsētas un Latvijas kuģniecības vēstures izpētē.


Muzeja filiāle ir arī Mencendorfa nams (Rīdzinieka māja - muzejs), kurā, balstoties uz konkrēta Rīgas nama vēsturi, arhitektūru un interjeru, atspoguļota rīdzinieka sadzīves kultūra un dzīves stils.

Vēl viena Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja filiāle ir Latvijas Fotogrāfijas vēstures muzejs, kura pārziņā ir pastāvīgā ekspozīcija, te tiek glabāts apmēram 6 000 vienību, pārsvarā fotogrāfijas.



ailab

Latviešu kultūra

© Everitas Milčonokas teksts
© Unas Šneideres foto