VALSTS KULTŪRAS PIEMINEKĻU

AIZSARDZĪBAS INSPEKCIJA



RĪGĀ, M.PILS IELĀ 19

Kultūras pieminekļi ir kultūrvēsturiskā  mantojuma daļa - kultūrvēsturiskās ainavas un atsevišķas teritorijas (senkapi, kapsētas, parki, vēsturisko notikumu norises un ievērojamu personu darbības vietas), kā  arī atsevišķi kapi, ēku grupas un atsevišķas ēkas, mākslas darbi, iekārtas un priekšmeti, kuriem ir vēsturiska, zinātniska, mākslinieciska vai citāda kultūras vērtiba un kuru saglabāšana nākamajām paaudzēm atbilst Latvijas valsts un tautas, kā arī starptautiskajām interesēm.

Latvijas Republikā valsts pārvaldi un kontroli kultūras pieminekļu aizsardzībā un izmantošanā  nodrošina Ministru kabinets un to realizē Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija, kas izveidota 1989. gadā. Inspekcija darbojas, pamatojoties uz Latvijas Republikas 1992. gada likuma "Par kultūras pieminekļu aizsardzību", Latvijas Republikas Ministru Padomes "Kultūras pieminekļu uzskaites, aizsardzības, izmantošanas un restaurācijas noteikumiem" un 20 citiem likumdošanas un normatīvajiem aktiem.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija atrodas Latvijas Republikas Kultūras ministrijas pārraudzībā.

Inspekcija ir speciāli pilnvarota valsts pārvaldes institūcija, kas realizē valsts kontroli kultūras pieminekļu aizsardzibā, veic kultūras mantojuma apzināšanu, izpēti un pieminekļu uzskaiti.

Kultūras pieminekļi konservējami, restaurējami un remontējami kā  arī pētāmi tikai ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas rakstveida atļauju. Inspekcijai ir tiesibas apturēt jebkuru saimniecisko

darbību kultūras pieminekļos vai to aizsardzības zonās gadījumos, kad tiek pārkāpti kultūras pieminekļu aizsardzības noteikumi un apdraudēti kultūras pieminekļi.

VALSTS AIZSARGĀJAMIE
KULTŪJRAS PIEMINEKĻI LATVIJĀ

VALSTS
NOZ.
VIET.
NOZ.
Arheoloģijas pieminekļi 2514 1482 1032
Arhitektūras pieminekļi 341213172095
Mākslas pieminekļi 22512250 1
Teritoriālie un pilsētbūvniecibas
pieminekļi
4338 5
Vēstures pieminekļi105

VALSTS AlZSARGĀJAMO KULTŪRAS PIEMINEKĻU SKAITS LATVlJĀ: 8325
no tiem nekustamie kultūras pieminekļi: 7056
kustamie kultūras pieminekļi: 1269

Kopumā uzskaitē 18961 objekti.

Fiziskajām un juridiskajām personām jānodrošina, lai tiktu saglabāti kultūras pieminekļi, kas ir to īpašumā (valdījumā). Kultūras pieminekļa konservāciju, uzturēšanu, remontu un restaurāciju veic kultūras pieminekļa īpašnieks (valdītājs) par saviem līdzekļiem, bet īpašniekam tiek noteikti atsevišķi nodokļu atvieglojumi.

Par kultūras pieminekļu postīšanu, aizsardzības, izmantošanas, uzskaites, restaur cijas un remonta noteikumu neizpildīšanu, kultūras pieminekļu

aizsardzības zonu režīma pārkāpšanu vainigās personas saucamas pie kriminālās, administrativās vai citas atbildības, saskaņā ar Latvijas

Republikas likumdošanas aktiem.

M. PILS IELA 19, LV-1050, RĪGA

TELEFONI



ailab

Latviešu kultūra

Izmantoti Pieminekļu dokumentācijas centra materiāli.
© Unas Šneideres foto