Valsts mākslas muzejs



Valsts mākslas muzejs tika būvēts kā pilsētas mākslas muzejs, turklāt celtniecībai ir gara priekšvēsture, starptautisku projektu konkursu ieskaitot (1897), bet finansiālu apsvērumu dēļ godalgotais projekts palika nerealizēts. Būvniecības darbi dažādu iemeslu dēļ aizkavējās. Ēku uzcēla 1905.g. pēc ievērojamā māklas zinātnieka, arhitekta un doktora V.Neimaņa (1849-1919) projekta. V.Neimanis kādu laiku bija Daugavpils pilsētas galvenais arhitekts, kur pēc viņa projekta tika uzcelta virkne sabiedrisko un dzīvojamo ēku. 1895.g. viņš pārnāca uz Rīgu, kur gadsimtu mijā vadīja Doma kompleksa restaurāciju un izbūvi. Bez tam V.Neimanis ir publicējis vairāk nekā 40 grāmatu par Baltijas arhitektūras un māklas vēsturi.

1905.g.14.septembrī jaunais muzejs bija gatavs uzņemt apmeklētājus. Bez pilsētas gleznu kolekcijas te mājvietu atrada arī vācu Mākslas veicināšanas biedrības iegādātie darbi un 1862.g. mirušā Rīgas tirgotāja un rātskunga Fr.V.Brederlo bagātā gleznu kolekcija, kas arī bija novēlēta Rīgas pilsētai un līdz tam bija eksistējusi kā atsevišķa izstāde.

Celtnes monumentālajam apjomam piemīt barokāla noskaņa, bet interjeros redzamas arī daudzas jūgendstila detaļas (kāpņu margas, vējtvera vitrāžas u.c.), jo laiks, kad ēku cēla, bija jau jūgendstila uzplaukuma periods, un šī ēka pieder pie pēdējiem eklektisma stila paraugiem.

Ieejas kāpnes un frontona skulpturālo grupu veidoja A.Folcs.



ailab

Latviešu kultūra

Izmantoti Pieminekļu dokumentācijas centra materiāli.
© Everitas Milčonokas teksts
© Unas Šneideres foto