Domskola



Doma klostera telpās darbojās Domskola, kas tika nodibināta katoļu garīdznieku sagatavošanai. Skolu trūkuma dēļ Domskolā tika uzņemti arī tādi studenti, kas vēlējās iegūt vispārīgo izglītību, lai sagatavotos studijām citur.

Domskola dibināta 1211.g. Doma baznīcas pārziņā. Sākotnēji tā atradās Doma baznīcas krusta ejā.

Mācības skolā notika latīņu valodā, visi skolotāji bija garīdznieki. Pēc Reformācijas Domskola nonāca pilsētas pārziņā un kļuva par pirmo augstākā tipa skolu Rīgā. Te mācīja antīko literatūru, viduslaiku apgaismotāju darbus, kā arī gramatiku, metriku un matemātiku. Tika mācītas arī grieķu un senebreju valodas. Pamazām skolā varēja apgūt arī fiziku, vēsturi un ģeogrāfiju.

1631.g. tika izveidota ģimnāzijas klase, kur strādāja profesori, bet skolēni mācību ietvaros aizstāvēja disertācijas. 1695.g. Domskola tiek pārvērsta par ģimnāziju, kurā mācīja ticības mācību, filozofiju, retoriku, vēsturi, jurisprudenci un matemātiku.

1764.-1769.g. par skolotāju darbojās J.G.Herders (1744-1803), kuram blakus Domam Herdera laukumā ir uzstādīts piemineklis, kura analogs ir sastopams arī Veimārā.



ailab

Latviešu kultūra

© Everitas Milčonokas teksts
© Unas Šneideres foto