Alsungas tautastērpi



Neskatoties uz dažādu apģērbu gabalu īpatnējām valkāšanas tradīcijām un krāsu atšķirībām, ir skaidri saskatāma lielā līdzība ar Kuldīgas un Ventspils tautastērpiem. Raksturīga iezīme - šeit ļoti ilgi ir saglabājušās senās zilās mēlenes (ar metāla rotājumiem) nēsāšanas tradīcijas. Villaiņu rotājuma sastāvdaļa ir bijušas baltās un krāsainās divkāršās bārkstis. Tāpat plaši izmantotas divkārt sedzamās sagšas un villaines t.s. "divkārtnes". Visraksturīgākā Alsungas tautastērpa sastāvdaļa ir sarkandzeltenā greznā villaine, tā sauktā "trakā drāna". Rotas - lielas sudraba saktas ar sarkaniem stikla akmentiņiem. Jostas - parasti slenģenes. Jaunavas liek galvā spangu vainagus.
Vainagu mēdza pārsiet ar krāsainu zīda lakatiņu. Sieva galvu sedza ar sievasautu - precētas sievas goda rotu. Sievasautam virsū lika cepuri ar krokotu mežģīņu priekšmalu, tad zaļo zīda lakatiņu, kuru sien ap galvu salocītu lentveidā, un vēl vienu lakatu. Kreklam apkakle ir stāva un augsta, tās izrakstītas ar krāsainiem stikla pērlīšu rakstiem. Piedurkņu galus veido krietni platas aproces, kas parasti izrotātas baltiem, vai krāsainiem rakstiem. Piedurknes augšgals - nedaudz piekrokots. Kreklus sasprauž ar nelielu krekla saktiņu. Brunči - no koši sarkanas, nelielās lāsītēs austas drānas. Ap vidukli brunči sakārtoti sīkās krokās, lai iegūtu iespējami lielu kuplumu. Brunču sasiešanai mēdza lietot arī austas, rakstainas jostas. Augšdaļā vilka sarkanu vai melnu jaku ar krāsainiem rakstiem. Nēsāja arī garās baltās vilnas zeķes ar ieadītiem sarkani dzelteniem rakstiem.

Vīriešu tautastērpam raksturīgi balti garie svārki, vai pusgarie pelēkie "bruslaki". Bruslakus sajož ar ādas jostu, kas greznota ar daudzām misiņa sprādzēm. Mēdza lietot arī slenģeni. Senākos laikos mēdza vilkt divus bruslakus vienus pār otriem. Virsū uzvilktos nepogāja ciet un tos arī neapjoza, tā kā apakšējie vienmēr bija redzami. Vīriešu tradicionālā galvas sega - melna ratene. Ratenes greznošanai pagatavoja pērļu auklu - "kranci", vai lietoja krāsainu lentu. Krekli ir ar platām, gar malu rotātām apkaklēm, tās tika atstātas neatlocītas.
Apkakli sasien ar lakatiņu. Alsungas novadā vienmēr valkāja baltas bikses ar krietni platiem stilbiem. Virs bikšu galiem - garas krāsainas rakstainās zeķes.


ailab

Latviešu kultūra

Izmantoti materiāli no "Latvju rakstiem" un "Novadu tērpiem"