Mencendorfa nams



Senā Rātslaukuma tuvumā atradās gan svarīgākās administratīvi politiskās celtnes, gan arī bagāto tirgotāju nami, no kuriem viens nes Mencendorfa vārdu. Nams nosaukts Mencendorfa vārdā tādēļ, ka Mencendorfi bija tā pēdējie īpašnieki, kas dzīvoja te no 1900. līdz 1939.gadam.

1695. gadā rātskungs un Mazās ģildes vecākais Jirgens Helms līdzās uzbūvēja divas ēkas. Līdz 1939.g. ēkas piederējušas dažādiem īpašniekiem un rentniekiem, kas namus pārbūvējuši, remontējuši, atbilstoši savām vēlmei un rocībai. No 1947.g.-1981.g. šeit bija iekārtoti 15 dzīvokļi, kurus apdzīvoja 20 ģimenes. 1981.g. tika aizsākti rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, kas tika pabeigti 1992.g. Ēkas nodotas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pārziņā.

Tagad lielākajā ēkā atrodas muzeja ekspozīcijas, bet mazākajā ēkā, kuru gandrīz pilnībā uzcēla no jauna, jo rekonstrukcija nebija iespējama, iekārtotas muzeja darba telpas. Tagad Mencendorfa nams - rīdzinieka māja - muzejs - iepazīstina ar 17.-18.gs. turīga rīdzinieka dzīvi un sadzīvi, tā mājas interjeru.

Ekspozīcijā izvietotie priekšmeti galvenokārt ir no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krātuvēm.



ailab

Latviešu kultūra

© Everitas Milčonokas teksts
© Unas Šneideres foto